Műszerek

Az éj csendjében dolgozó optikák és kamerák

A csillagászati fényképezésben óriási fejlődés volt tapasztalható az elmúlt 10-15 évben. Hátborzongató az az elképzelhetetlen részletesség és látványvilág, amit világűr megfoghatatlan csodáiról a monitorok képernyőjére, de akár a szobánk falára tudunk varázsolni. Mindez természetesen elképzelhetetlen speciális csillagászati képrögzítésre alkalmas felszerelés nélkül.


Aktuálisan használt műszereim

Mélyég célpontok esetén:

200/750 Newton távcsövem EQ6 mechanikán, ATIK Horizon hűtött CMOS kamerával, 2018 tavaszán.
 • Saját tervezésű és építésű 200 / 750 tükrös távcső (Orion UK optika)
 • Saját gyártású szénszálas, szendvicsszerkezetű cső, fix tubusrögzítéssel
 • ASA 0,95x Wynne korrektor (50mm átmérőjű korrigált látómező)
 • SkyWatcher EQ6 Pro GOTO mechanika (átalakított)
 • Atik One 6.0 hűtött csillagászati CCD kamera
 • Atik EFW2, 7x36mm.es szűrőváltó, LRGB és 6nm-es Ha, OIII, SII szűrőkkel
 • Lacerta M-Gen autoguider
 • Skywatcher 50mm-es keresőtávcső
Newton távcsövem, végleges állapotában, Canon 550D fényképezőgéppel, 2013 tavaszán.
Távcsövem egyik első bevetése, még félig kész állapotában, 2012 nyarán.
A készülő szénszál kompozit szendvicsszerkezetű cső 2011-ben.

A Hold és a Nap megörökítéséhez:

GPU 127/1200-as távcsövem, 2006 nyarán
 • GPU 127 / 1200 Olajimmerziós APO (a lencsét Almási Csaba csiszolta, Gyulai Pál optikai tervei alapján)
 • SkyWatcher H-EQ5 Syntrek mechanika (átalakított)
 • ZWO ASI174mm kamera
 • Televue Powermate 2x
 • Baader Cool-Ceramic napprizma
 • Solar continuum szűrő
 • ND szűrősor

Korábbi eszközeim

Eszközeimet a kezdetektől fogva nagy gondossággal válogattam össze. Mindig szeretem alaposan átgondolni a lehetséges utakat, alternatívákat. Meglévő eszközeimet folyamatosan fejlesztem és az amatőr csillagászok számára elérhető egyre fejlettebb technikákat sajátítok el. A következőkben bemutatom a kezeim között eddig megfordult műszereket és a hozzájuk kapcsolódó élményeimet, amelyek egészen e szép hobbim kezdetéig nyúlnak vissza.

2020

Atik One 6.0 hűtött csillagászati kamera

Atik One 6.0 hűtött csillagászati kamera

2018 -

ATIK Horizon hűtött CMOS kamera - ATIK EFW2 motoros szűrőváltó - Astronomik szűrősor

ATIK Horizon hűtött CMOS kamera - ATIK EFW2 motoros szűrőváltó - Astronomik szűrősor

2017 -

2017-ben az Atik Cameras Ltd., speciális csillagászati képrögzítő eszközöket forgalmazó cég, nyílt pályázatot hirdetett. A felhívás apropója az volt, hogy legújabb kamerájukat piacra bocsátás előtt szerették volna  életszerű körülmények között asztrofotósokkal teszteltetni. Az érdeklődés hatalmas volt. Két nappal a felhívás közzététele után - jócskán a kitűzött határidő előtt - le kellett zárniuk a további jelentkezéseket. Ezt a lehetőséget megragadva elküldtem bemutatkozó pályázatomat, amely végül a tíz szerencsés kiválasztott közé került, akik megkapták a bétatesztelés lehetőségét.

Ugyanebben az évben sikeresen pályáztam a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj programra, ami hozzásegített ahhoz, hogy az új kamerához méltó kiegészítőket szerezhessek be. Így a teljes széles és keskenysávú szűrősor automata szűrőváltóba betárazva várja a derült holdmentes éjszakákat.

Az új képrögzítő eszközök reményeim szerint teljesen új távlatokat és lehetőségeket nyitnak meg számomra a csillagászati fényképezés területén. Terveim szerint ez a hűtött CMOS kamera a szűrőkészlettel teljes egészében kiváltja az eddig használt Canon EOS 550D fényképezőgépemet, amely az elmúlt hét évben töretlenül alakította át digitális jellé a csillagok és ködösségek sok esetben haloványan derengő fényét.

ZWO ASI174mm videókamera

ZWO ASI174mm videókamera

2017 -

Valahol 2013 környékén, a kínai ZWO kameragyártó jóvoltából piacra kerültek a főként hold és bolygófotózásra szánt második generációs digitális asztrokamerák. Az első változatokkal még bőven felvette a versenyt a régóta használt DMK kamerám. Az ASI174-es modell megjelenésekor jött el az igazi áttörés, mert ez a változat már látványosan jobban szerepelt az összehasonlító tesztek alapján. Ezt változatot már saját távcsövemen szerettem volna kipróbálni, amire szerencsére sor is kerülhetett. A drámai fejlődés egyértelmű volt. Nem is csoda hiszen több mint 10 évvel fiatalabb az új képérzékelő szenzor. A DMK kamera használata annak, firewire portos csatlakozása miatt, egyre inkább kérdésessé vált (új készülékeken ez a csatlakozótípus szinte elérhetetlen). Végül egy kedvező vételi ajánlatot kihasználva, 2017-től fogva, egy ZWO ASI174mm kamera alakítja digitális videóvá a távcsövemben látható képet, amennyiben a Hold vagy a Nap megörökítéséről van szó.

200/750 Newton asztrográf - EQ6 Pro GOTO mechanika

200/750 Newton asztrográf - EQ6 Pro GOTO mechanika

2013 -

Hosszú út vezetett addig, amíg a jelenlegi főműszerem mellett kikötöttem. Ahogy egyre mélyebben tudtam lefotózni az égi célpontokat, világossá vált, hogy fényerőből nincs elég gyors és átmérőből sincs elég nagy. A kézen fekvő megoldás, amely ezeket a peremfeltételeket elérhető közelségbe hozhatja, egy tükrös távcső lenne, de a korábbi rossz tapasztalataim miatt nehezen hajlottam erre a megoldásra. Szerencsémre házilag épített távcsövek formájában volt néhány biztató példa előttem.

Nagyjából 2010 derekán álltam neki a távcső terveinek. Az optikának egy Orion UK 200/750-as parabolatükrét választottam, a képsík optikai hibáinak korrigálásáról egy ASA 3"-os Wynne korrektor gondoskodik egészen az 50mm-es képátló pereméig.  Időt nem sajnálva utána jártam a távcsövek tervezési nehézségeinek, buktatóinak és sarkalatos pontjainak, így minden adott volt a végső tervek elkészítéséhez. A háromdimenziós modelleket végül bő egy éven át finomítottam a tényleges gyártás előtt. Beszereztem a szükséges alapanyagokat, felkutattam az elérhető gyártási lehetőségeket és helyeket, hogy a szükséges alkatrészek elkészülhessenek.

A rendszer kritikus pontja a zéró hőtágulású szénszálas cső elkészítése volt. Sajnos nem ismertem olyan forrást, aki megbízhatóan és kellően magas minőségben legyártotta volna a terméket, így a házi kivitelezés mellett döntöttem. Megszámlálhatatlanul sok információt lehet gyűjteni a témával és a konkrét megvalósítással kapcsolatban, de sok segítséget kaptam az alapanyag forgalmazóktól, ismerősöktől, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kompozit laborjában is megfordultam annak érdekében, hogy végül egy kiváló minőségű termék születhessen a kezeim között.

Az első csillagfény végül 2011 végén haladhatott át a távcsövön, amikor egyből fény derült néhány problémára. A hibák kijavításához újabb kutatómunka és egy szinte a semmiből kipattant ötlet segített hozzá. Rendkívül hasznosnak bizonyult, hogy a távcső teljes terve az utolsó csavarig rendelkezésemre állt, így a javításhoz szükséges egységek próbálgatás nélkül elkészülhettek. A pótlólag elkészült alkatrészek egycsapásra megoldották a rendszer hiányosságait.

Ugyan divatos a látható szénszálas minta alkalmazása, de mindenképpen fehér távcsövet szerettem volna. A festést az egész építés megkoronázásaként a  végére hagytam. Arra az időpontra, amikor már minden biztosan működik és várhatóan sokáig borult marad az idő. Egyetlen apró malőr csúszott be: nevezetesen a festék rettentő lassan keményedett ki. Így egy komplett őszi-téli fotós szezonot kihagyva, kénytelen voltam a csövet a radiátor tetején forgatni, hogy a rossz arányokkal bekevert festék megszilárduljon...

A távcsövet mozgató SkyWatcher EQ6 mechanikám sem kerülhette el a több lépcsős feljavítást. Ezeknél sokat segítettek a H-EQ5-ös mechanikával szerzett korábbi tapasztalataim. Alapos fémreszelék eltávolításon túl újragondoltam tengelyek és a hajtáslánc csapágyazását.  A repülös utak miatt lefaragtam róla nagyjából két kilogramm tömeget és sok egyéb apró de paraktikus módosítást eszközöltem. A gyári fogaskerekes áttétel bordázott szíjhajtásra történő kicserélése természetesen itt sem maradhatott el, hogy a periódusos hiba hirtelen meglódulásai eltűnjenek a vezetésből. Ennek köszönhetően sokkal szebben és nem utolsó sorban merevebben forog a tengelyrendszer, ami asztrofotózás esetén elengedhetetlen követelmény.

SkyWatcher Esprit 100ED

SkyWatcher Esprit 100ED

2012 - 2012

Ebben az évben már javában épült a newton távcsövem, sőt az első próbákon is túl voltam vele. Sajnos a teljesítményével nem voltam elégedett, mint utóbb kiderült a főtükör rögzítése volt a problémák forrása. Mialatt a távcső hibáinak kijavításán dolgoztam egyben első namíbiai expedíciómra is készültem. A terveim szerint a GPU80/525 kísért volna el, mivel esély nem volt az új távcső hibáink javítására az utazás kezdetéig.

Ekkor adódott egy tesztelési lehetőség a SkyWatcher Esprit 100ED formájában. A kínai távcsőgyártó legújabb távcsövéből néhány első példányt kipróbálásra eljuttatott a kereskedőkhöz. Egy ilyen távcsövet használhattam az expedíció ideje alatt a Budapest Távcsőcentrum felajánlásából. A távcső komplett optikai terve Gyulai Pál munkássága, így a kiváló minőségű leképezés nem volt kétséges. A rövid idejű használat ellenére - hála Namíbia rendkívül kedvező asztroklímájának - ez a távcső számos felvétellel gyarapította a galériámat.

A távcső fullframe szenzorméreten is tökéletes leképezéssel rendelkezik, sőt a GPU 80/525-höz használt TeleVue TRF-2008 reduktorral sikeresen használtam APS-C szenzorméreten is. A reduktor miatt adódó F4.4 fényerő mellett a szenzortávolság finomhangolása természetesen elengedhetetlen volt.

Canon 550D fényképezőgép

Canon 550D fényképezőgép

2011 - 2017

2011-re rengeteget fejlődött a DSLR fényképezőgépek funkcionalitása. Ugyan a Canon EOS 350D tökéletes kezdést adott és hibátlanul végzte a dolgát, de megérett a modernizálásra. 

Utódjaként a Canon 550D modelljére esett a választásom. Szerencsére a vásárláskor lehetőségem volt egy alacsony zajú pédányt kiválasztani. Az új készülék a 18Mpixeles szenzorával több mint kétszer jobb felbontást, négy generációval modernebb érzékelő technológiát, lényegesen nagyobb színfelbontást és a fókuszálást megkönnyítő élőképet vonultatott fel. Az emissziós ködök hatékony fotózáshoz szükséges szűrőcsere sem váratott sokáig magára. A kamera hosszú időre a fő képrögzítő eszközömmé vált. A mélyeges galériában lévő felvételek jó része ezzel a fényképezőgéppel készült. 

Lacerta M-Gen autoguider

Lacerta M-Gen autoguider

2009 -

Távoli, eldugott helyeken - ahol egy asztrofotós igazán jól érzi magát - az elektromos áram elérhetősége meglehetősen korlátozott. Miközben a távcső és az összes kapcsolódó eszköz elektromossággal működik. Ebben a korszakban a kellően pontos égboltkövetés  szinte csak laptop vagy számítógép közbeiktatásával volt elképzelhető. Így legtöbbünknek nem volt lehetősége az áramhálózatról elszakadni és sötét, fényszennyezés mentes ég alól fotózni. 

Egy magyar amatőr asztrofotós Tobler Zoltán zseniális készülékének hála 2009-től valóra vált a kitelepülni vágyó asztrofotósok régi-régi álma. Egy olyan alacsony fogyasztású eszköz, amely a távcső égboltkövetését kontrollálja és szükség esetén azonnal beavatkozik. Az eszköz kipróbálását és megvásárlását követően többé nem voltam a 230V-os köldökzsinórhoz kötve és sötét egű észlelőhelyekre juthattam el az asztrofotós felszerelésemmel. Hatalmas előrelépés volt ez.

The Imaging Source DMK41 CCD kamera

The Imaging Source DMK41 CCD kamera

2008 - 2017

Több gyártónál is elkezdtek megjelenni a kifejezetten naprendszerbeli objektumok megörökítésére szánt digitális asztrokamerák. Az áruk meglehetősen borsos volt, de a tömörítetlen videó továbbítás és a monokróm szenzor nagyobb érzékenysége fényévekkel jobb nyersanyagot produkált a legjobb számítógépes webkamerák minőségéhez viszonyítva. Mindemellett sokrétű finomhangolási lehetőséget teremtettek a hozzájuk fejlesztett speciális szoftverek.

Hosszas vívódás után egy gyengébb pillanatomban engedve a csábításnak megrendeltem a The Imaging Source DMK41-es modelljét. A kamera még az előzetes várakozásaimat is messze túlszárnyalta és egészen 2017-ig használtam hold és napfelvételek készítésére.

GPU 80/525 Olajréses APO

GPU 80/525 Olajréses APO

2007 - 2015

Az eddig használ F9-es nyílásviszonyú rendszerek fényereje ködösségek megörökítéséhez meglehetősen lassúnak bizonyult és küzdöttem hosszú fókusz pontos célon tartásával is. Valami gyorsabbra vágytam, lehetőleg rövid fókusszal, amely toleránsabb a kezdeti, tanulási folyamatban óhatatlanul bekövetkező bukdácsolások esetében.

Ez a feladat végül egy GPU 80/525-ös APO-ra hárult. Hosszú ideig egy PVC esőcsatorna cső végében lapult a lencse a cső másik végére csatlakoztatott fókuszírozó társaságában. Később teljesítőképességének teljes kiaknázásához egy alumínium tubusba költöztettem az optikát. Egyben ez lett az első, saját tervek és elképzelések mentén megépült távcsövem. A megszépült és immár praktikussá tett műszer kiváló alapot adott ahhoz, hogy mélyeges fotózásban teljes erőbedobással elmerülhessek.

A távcső már nincs a tulajdonomban, de sikerült egy olyan amatőrnek továbbadnom, akiről bizton állíthatom, hogy tökéletesen tisztában van a műszer kuriozitásával. Ugyanis optikát is beleértve olyan távcső birtokosává vált, amelyből pontosan egy darab készült szerte a világban!

GPU 127/1200 Olajréses APO

GPU 127/1200 Olajréses APO

2006 -

Amikor mélyebben elkezdtem érdeklődni a távcsövek világa iránt nagy hatással voltak rám Gyulai Pál írásai. Különösképpen azok amelyekben számomra rendkívül szimpatikus, gyakorlatias  hangnemben mutatta be a különböző optikai rendszerek sajátosságait. Ő volt az, aki otthon a kredenc sarkán nekiállt apokromátot csiszolni saját optikai tervei alapján. Az álomtávcső számomra ekkoriban egy 127/1200-as achromát volt. Eredetileg a 100ED helyett is ilyen távcsövet terveztem vásárolni, de sajnos nem volt remény egy igazán jó optikai minőségű példány kihalászására. Gyulai Pál jóvoltából éppen egy ilyen paraméterű, de apokromatikus színkorrekcióval rendelkező távcső vételi lehetősége körvonalazódott. Látván eltökéltségét bizalmat szavaztam és belevágtam az álomtávcső realizálásába.

Ez a távcső azóta is a műszerparkomat gazdagítja, számos nap és holdfelvétel készült az optikáján átmenő fénysugarak detektálása által.

Canon 350D fényképezőgép

Canon 350D fényképezőgép

2006 - 2011

Az aktív fotósok munkáiból láttam, hogy egy-egy hosszabb expozíció is sokkal többet mutat, mint amit távcsövön át szabad szemmel valaha megpillanthatok. Ennek hatására a Hold és a nagyobb bolygók megörökítésén túl galaxisok és ködösségek fotózásáról álmodoztam. Kezdetben analóg filmes fotózáson gondolkodtam - ekkortájt zömében így készültek a mélyeges asztrofotók szerte a világban - de pár kezdeti próba után mégis a feltörekvő digitális technikát választottam.

A Canon 350D modellje számos megoldandó kihívás és  technikai probléma elé állított. Meg kellett oldanom a föld forgásának pontos kompenzálását, az expozíció sorozatok vezérelését és az egész rendszer stabil, reprodukálható működtetését. Egy hosszú - manapság is tartó - tanulási időszak vette itt kezdetét. Nem beszélve az átfotózott éjszakák utáni digitális képelőhívás rejtelmeinek folyamatos tanulásáról és fejlesztéséről.

Philips ToUCam II Pro 840k

Philips ToUCam II Pro 840k

2005 -

Az analóg digitális fényképészeti forradalom határán járunk, amikor már-már csodaszámba menő hold és bolygófelvételeket láthattam a legegyszerűbb számítógépes webkamerák felhasználóitól. A vizuális észlelések mellett időről-időre felmerült bennem is a gondolat a látottak megörökítéséről. A webkamerás fotózás technikája sem tűnt túl bonyolultnak, így a beszerzési lehetőségeket is mérlegelve a leginkább bevált Philips ToUCam II Pro típusra esett a választásom. Eleinte a vizuális észleléseket kiegészítve - mintegy dokumentálva - készítettem első kezdetleges felvételeimet. Főként hold és bolygófelvételek voltak ezek. A kamerát már nyugdíjaztam, de a mai napig a fiókomban tartogatom egy szép, számomra kedves korszak emlékét őrizve.

SkyWatcher 100ED - HEQ5 mechanika

SkyWatcher 100ED - HEQ5 mechanika

2003 - 2006

Cipőt a cipőboltból távcsövet a távcsőboltból tartja a csillagászkörökben gyakran ismételt mondás. Szerettem volna egyre mélyebben fürkészni az univerzumot, így izgatott a feljebb lépés lehetősége. Az kezdőknek szóló gyakorlati tapasztalatokon alapuló tanácsokat megfogadva a lencsés távcsövek irányába fordultam. 

Hatalmas ugrást jelentett számomra a SkyWatcher cég 100/900 ED távcsövére váltás. Az új műszer összehasonlíthatatlanul jobb képminőséget produkált, hosszú órákra lebilincselt az általa nyújtott képi világ. Emellett fontos mozzanat, hogy kapcsolatba kerülhettem a magyarországi csillagászati közösségekkel, mint például a Magyar Csillagászati Egyesülettel. A távcsőhöz szép emlékek fűződnek, de már nincs a tulajdonomban.

Szemben a H-EQ5 mechanikával amelyet a mai napig használok. Az mechanikafejet több ízben átalakítottam, melynek első lépése egy alapos belső tisztítás és a csapágyazás rendbetétele volt. A fotózások közben előjöttek a komolyabb igények, ezért a komplett elektronikát lecseréltem benne, annak érdekében, hogy vezetett felvételeket készíthessek. Számos mérést végeztem a követési pontosságról és kiderült, hogy a fogaskerekes hajtásrendszer és csigaorsók megmunkálása, pontossága kívánnivalót hagy maga után. A hibát kijavítandó, megterveztem és legyártattam a komplett új hajtásláncot immár fogazott szíjhajtással és nagypontosságú köszörült csigahajtóművel. Ezek az átalakítások a mechanika oldaláról egycsapásra megoldották a követési problémákat. Az új áttételekkel kb. +/- 2.5...3.0" pontosságot tud a mechanikám önmagában, ami a kiinduló +/- 30"- hez képest óriási előrelépést jelent.

Az első csillagászati távcsövem

Az első csillagászati távcsövem

2001 - 2003

A legelső csillagászati távcsövemet szüleimtől kaptam ajándékként. Egy tipikus áruházi 76/700-as tükrös távcsőről beszélünk a legegyszerűbb AZ mechanikán. Messze nem egy profi műszer, de bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy ráébredjek ez a hobbi sokkal komolyabban érdekel, mint ahogy gondoltam. Kezdetleges kidolgozottsága ellenére életreszóló élményt adott a Szaturnusz gyűrűjének első megpillantása, a holdkráterek sokasága és néhány fényesebb ködösség. Kezdőként az optikai elemek hajszálpontos beállítása komoly fejtörést okozott, amit ráadásul minden használat elött el kellett végeznem. Nem tudtam ezzel a művelettel akkoriban megbarátkozni, így hosszú időre fel is hagytam a tükrös távcsövek használatával.

2001

Papp András