Észlelőhelyek

Ahol az asztrofotóim készülnek

Veszprémvarsány, Magyarország
Szüleim udvarán Veszprémvarsányban (2007)

Első csillagászati bázisom szüleim kertjében volt. A rengeteg átvirrasztott éjszaka során itt sajátítottam el az alap fogásokat és tanultam meg a magabiztos távcsőhasználatot. Mára műszerezettségem megengedi, hogy sötét egű, a zavaró városoktól fényektől távol éső helyekre települjek ki, amellyel rendszeresen élek. Amikor nincs erre lehetőségem szüleim kertje mindig nyitva áll, hiszen a falusi égboltról is magas színvonalon távcsővégre kaphatóak az égi csodák. 


Az ágasvári rét, Magyarország
Ágyasvári turistaház (2016)

Ágasvár, egy a Mátra hegységben 650 méter tengerszint feletti magasságban fekvő turistaház. Magyarország egyik legjobb asztroklímájával rendelkező helye, amely több évtizedes amatőrcsillagász múlttal büszkélkedhet. Szinte minden hónap újholdas időszakában összefuthatunk itt amatőrcsillagászokkal és asztrofotósokkal. A házigazdának - Juhász Jánosnak - hála nem csak a csillagos égbolt pazar látványával, hanem gasztronómiai különlegességekkel is telítődhetünk itt. Amikor csak tehetem fellátogatok Ágasvárra az újholdas időszakokban!

A hely megközelítése engedélyhez kötött.


Hakos farm, Namíbia
A namíbiai Hakos asztrofarm látképe (2014)

A Namíbiában található Hakos farm egyike azon farmoknak, ahol asztroturizmussal foglalkoznak. A farmot majdnem 2000 méter tengerszint feletti magasságon, a Khomas-felföld és a Hakos-hagység találkozásánál festői környezetben látogathatjuk meg. Éghajlatának köszönhetően késő tavasztól kora őszig szinte felhőmentes időjárásra számíthatunk. Az éjszakai fényszennyezés gyakorlatilag nulla, a legközelebbi jelentősebb település 100km távolságra található. Hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt nem megfigyelhető déli égboltot látványát teljes pompájában élvezhetjük erről a helyről. 2012-ben és 2014-ben szervezett asztro-expedíció keretében fordultam meg ezen a helyen.